اطلاعات عمومی ویکی پدیا حاصل تلاش کاربرانی است که دست به تولید مقالات متفاوت در این دانشنامه آزاد زدهاند. هر فردی میتواند تنها با ساخت یک حساب کاربری در آن بارگذاری یا ویرایش انجام دهد. طریقه نوشتن مطالب باید طبق اصول و اساسنامه ویکی پدیا باشد و در صورتی که نوشتن مطالب برخلاف این اصول ایجاد شود، در مدت چند روز به صورت خودکار از روی سایت ویکی پدیا حذف میشود.
به دلیل وجود مفهومی به نام سرشناسی امکان انتشار دیتای نادرست در این سایت وجود ندارد. اما سرشناسی در ویکی پدیا به چه معناست؟ یکی از نکاتی که باید از اطلاعات عمومی ویکی پدیا بدانیم سرشناسی است. برای پاسخ به این سوال بهتر است در ادامه مقاله با جواد یاسمی مشاور سئو همراه باشید.
سرشناسی در ویکیپدیا به مطالب و نوشتههایی اطلاق میشود که به عنوان مثال فرد مشهور، محصول، مکان یا موضوع مورد بحث باشند و دارای انحصاریت کافی به نظر برای دارا بودن یک مقاله ویکی پدیا در مورد آن موضوع به نظر میرسد. سرشناسی به معنای مهم بودن، شایع بودن و برجسته بودن موضوع است که ممکن است نتواند به درستی از جملهٔ “مهم بودن” در دیکشنریها تعریف شود. در ویکی پدیا، مقالات سرشناس به عنوان مطالبی تعریف شدهاند که در صورت مطابقت با معیارهای ویکی پدیا، اطلاعات واقعی، مهم، انعکاسدهندهٔ آرای کثیره، بدون تبلیغات، دارای مالکیت عمومی و آزادی از تعرفههای مالی هستند.
نکته مهم ویکی: تضمین و ماندگاری در ساخت صفحه ویکی وجود ندارد و هر شخصی که ادعا می کند می تواند صفحه را نگهه دارد حقیقت را به شما نمی گوید.
لینک سایت ویکی پدیا https://fa.wikipedia.org/wiki/صفحهٔ_اصلی برای مشاهده و بررسی شما
سرشناسی در ویکی پدیا به چه معناست ؟
سرشناسی در ویکی پدیا به این صورت انجام میشود که ویرایشگران بهراحتی تصمیم میگیرند برای یک موضوع میتوان مطلب جداگانه نوشت یا نه. همچنین اطلاعات بهدست آمده باید درست و اثبات پذیر باشند، در صورتی که اینگونه نباشد و هیچ منبع درستی در مورد آن پیدا نشود نمیتوان مطلب جداگانه برای آن در نظر گرفت.
در واقع، مفهوم سرشناسی در این دانشنامه آزاد به این منظور استفاده میشود که از ورود موضوعات غلط جلوگیری شود. بنابراین موضوع مطالب باید سرشناس یا به اصطلاح دیگر برازنده و درخور توجه باشد. این نکته را در نظر بگیرید که سرشناسی به مواردی مثل اهمیت و شهرت وابسته نیست.
هر مطلبی که به سرشناسی مرتبط باشد و جزء استثناهای این دانشنامه آزاد باشد، میتواند به عنوان مقاله فرض شود. همینطور در صورتی یک مطلب را به عنوان سرشناس تلقی میکنند که طبق معیارهای مشخص شده باشد. معیار سرشناسی مشخص نمیکند که هر مطلب صفحه جداگانه داشته باشد و کاربران آنگونه که صلاح میبینند مقاله را گروهبندی میکنند.
البته این موارد هیچ محدودیتی برای فهرست یا مقاله بهوجود نمیآورند. فقط مشخص میکند که رهنمود و اصول سرشناسی در مطلب یا عنوان چقدر میتواند مناسب یک فهرست یا مقاله باشد. در ادامه به چند سوال درمورد سرشناسی پاسخ خواهیم داد.
معیار عمومی سرشناسی چیست؟
در صورتی که موضوعی منابع معتبر دارد و این منابع کاملا از موضوع مستقل باشد؛ میتواند معیارهای لازم را در ویکی پدیا و درون یک مقاله یا فهرست به صورت جداگانه، کسب کند. زمانی که صحبت از پوشش قابل توجه میشود، یعنی منبع باید به صورت مستقیم به مطالب پردازد.
بهگونهای که برای جستجوی مطالب نیازی نباشد که تحقیق دست اول انجام دهیم. هرچند این پوشش میتواند چیزی بیش از این موارد باشد، ولی نیاز است که موضوع اصلی مقاله منبع معتبر باشد. ولی منظور از منبع معتبر چیست؟ یعنی مطالب باید کاملا قابل اعتماد باشند به این صورت که بتوان از طریق سرشناسی عنوان مقاله را بررسی و ارزیابی کرد.
چرا به سرشناسی در ویکی پدیا نیاز است؟
سایت ویکی پدیا زمانی قابل استناد است که مقالات ارزشمندی داشته باشد. اما چه زمانی این مقالات ارزشمند هستند؟ زمانی که تحقیقات و مطالعات به وسیله منابع معتبر و غیر وابسته نوشته شده باشد. دوم اینکه مقالات کاملا بیطرف باشند؛ یعنی محتوای مطالب از منابع قابل اعتماد انجام شده باشند. پس فراموش نکنید که ویکی پدیا یک دانشنامه آزاد بوده و فهرستی از مشاغل و اشخاص نیست.
زمانی که موضوعی مطابق رهنمودها و اصول سرشناسی واقع شود نیازی به پوشش همیشگی ندارد؛ پس میتوان نتیجه گرفت که سرشناسی به صورت دائمی است. بنابراین، بهدلیل اینکه سرشناسی موقتی نیست، گاهی اوقات هر کاربر میتواند جهت نظرخواهی، حذف شواهد سرشناسی و دیگر موارد مربوط به این قضیه اقدام کند. لذا، میتوان به مدت چند ماه یا سالها مقالات را حذف یا ارتقاء داد.
اما چه زمانی میتوان اینکار را انجام داد؟ در صورتی که مطلبی در این دانشنامه آزاد استفاده نشود یا سرشناس نداشته باشد، ویکی پدیا نمیتواند برای ارتقای محتوا یهو آن را سرشناس کند. ولی اگه عکس قضیه باشد، یعنی عنوان مورد پوشش قرار گرفته یا سرشناس است؛ هرچقدر که منابع درون این مطلب ضعیف باشد سرشناسی در ویکی پدیا کاهش پیدا نمیکند. بنابراین سرشناسی میتواند برای ویژگی یک موضوع استفاده شود و به ویژگی مقاله در این دانشنامه مربوط نیست.
اگر موضوعاتی با معیار و اصول سرشناسی تفاهم نداشته باشد باید حذف شود و برخی مواقع ادغام آن میتواند چارهساز باشد. تنها زمانی باید ادغام را انجام داد که منابع متفاوت و مستقلی در این باره وجود داشته باشد؛ اما به صورت جزئی و کم به این عنوان پرداخته شده، بنابراین ارزشی ندارد که یک صفحه جدید و جداگانه به آن اختصاص داد.
در این مواقع باید ادغام انجام داد و حذف کردن مقاله کار عاقلانهای نیست. پس باید این اطلاعات به مقاله اصلی منتقل شوند. اگر که مقاله اصلی وجود ندارد آن را ایجاد کنید و سپس آن را ادغام کنید. اما چه زمانی باید مقالهای حذف شود؟ زمانی که منابع زیاد و مستقل در مورد آن عنوان وجود ندارد؛ در این صورت حذف کردن مقاله مشکلی بهوجود نمیآورد.
در نهایت کاربرانی که یک مطلب را به خاطر نداشتن سرشناسی حذف میکنند به این نکته دقت کنند، باید در صورتی این کار را انجام دهند که منابع کافی و معتبر برای آن وجود نداشته باشد. همچنین از آنجایی که دانشنامه آزاد یک متن کامل و جامع نیست و همواره نیاز به بهبود و ارتقاء دارد، پس کار اشتباهی است که یک مطلب را به دلیل نداشتن سرشناسی و منابع کافی حذف کرد.
پیشنهاد میکنیم که قبل از حذف مقاله در ابتدا به خوبی در اینترنت سرچ کرده و سپس اقدام به حذف مقاله کنید.
برای ساخت صفحه در ویکی پدیا با واحد فروش خدمات سئو در مشهد تماس بگیرید.
نتیجهگیری
سرشناسی نیاز به شواهد تایید پذیر دارد؛ به این معنی که هیچ موضوعی نمیتواند به صورت خودکار سرشناس باشد باید برای آن شواهدی وجود داشته باشد که بتوان آن را پوشش داد و به رسمیت شناخت. یکی از نکاتی که باید از اطلاعات عمومی ویکی پدیا بدانیم این است که غالبا ویرایش و نوشتن مقالات و از همه مهمتر بررسی سرشناسی آنها جدالبرانگیز است.
نمیتوان در مورد سرشناسی افراد به صورت قطعی حرف زد؛ ولی به گفته بسیاری از ویکینویسان این ضوابط و معیارها باید به صورت منصفانه باشند و کاملا دیدگاه بیطرفی نسبت به مطالب وجود داشته باشد؛ بنابراین این امر از ایجاد مناقشه جلوگیری خواهد کرد.