فرض کنید نصب وردپرس شما یک ربات است. ربات سادهای است. به آن میگویید یک فنجان قهوه درست کند و آن هم میرود و قهوه شما را آماده میکند. تا اینجا همه چیز خوب است.
اما تصور کنید مجبور باشید ارتشی از رباتها را، همه تحت یک فرمان، مدیریت کنید. آیا میخواهید همه آنها برایتان قهوه درست کنند؟ یا میخواهید یکی از آنها اتوی شما را بکشد، دیگری قهوهتان را درست کند و دیگری پاهایتان را ماساژ دهد؟
همانطور که میبینید، مدیریت چند مورد، فرآیندی پیچیدهتر از مدیریت یک مورد واحد دارد. این موضوع در مورد قابلیت چندمحلی شگفتانگیز وردپرس که در پسزمینه آن قرار دارد نیز صدق میکند.
وردپرس چندسایتی، امکان توسعه و انعطافپذیری بیشتری برای سایتهای توزیعشده فراهم میکند. با فعال کردن حالت چندسایتی، میتوانید شبکهای از سایتها را تحت یک نصب وردپرس ایجاد کنید و همه آنها را از یک پنل مدیریت و با یک پایگاه کد اداره کنید.
مهمترین مزیت اجرای وردپرس در حالت چندسایت، آسان شدن مدیریت چند وبسایت است که یا …
- نقش مشابهی دارند؛ یا
- در یک حوزه نظارتی قرار دارند.
مثالهایی از این سناریوها شامل شعب، مکانهای مختلف برای کسبوکارهای نمایندگی و وبلاگهایی برای طرحهای مختلف تحت یک سازمان واحد است.
بهرغم مزایای وردپرس چندسایتی، اگر با وردپرس معمولی کار کردهاید، ممکن است مجبور شوید در روش کار خود تغییراتی ایجاد کنید. در ادامه، ۸ مورد از تأثیرات چندسایتی بر روش کار شما آورده شده است.
با استفاده از وردپرس چندسایتی، میتوانید مدیریت چندین سایت را از یک داشبورد واحد انجام دهید، که این امر فرآیندهای کاری شما را به طور چشمگیری سادهتر و سریعتر میکند. طراحی سایت وردپرس با استفاده از این قابلیت امکان مدیریت و تغییرات سریع در تمام سایتها را فراهم میکند، بدون اینکه نیاز به ورود به هر سایت بهصورت جداگانه باشد. همچنین، این ویژگی میتواند در بهبود خدمات سئو وردپرس نیز مؤثر باشد، زیرا به شما اجازه میدهد تنظیمات سئو را در تمام سایتها بهصورت یکپارچه اعمال کنید و فرآیند بهینهسازی را تسریع بخشید.
پیشخوان جدید
در وردپرس چندسایتی، رابط کاربری داشبورد متفاوتی به نام «مدیریت شبکه» وجود دارد. این رابط به ادمینهای ارشد (توضیحات بیشتر در ادامه) اجازه میدهد تا تنظیمات عمومی، سایتها، کاربران، افزونهها و پوستههای تمام سایتهای تحت نصب وردپرس چندسایتی را بهطور متمرکز مدیریت کنند.
نقش کاربری جدید
نقش کاربری جدیدی به نام «ابرمدیر» در چندسایتها معرفی شده است. ابرمدیر میتواند همه سایتهای تحت نصب چندسایت را مدیریت کند، در آنها تغییرات ایجاد کند و افزونهها و/یا پوستههای آنها را بهروزرسانی نماید. ابرمدیران همچنین میتوانند کاربران را در تمام سایتهای شبکه مدیریت کنند.
فقط ادمین ارشد میتواند داشبورد ادمین شبکه را ببیند.
مدیریت افزونهها و پوستهها
مدیریت افزونهها و پوستهها در وردپرس چندسایتی، سلسله مراتبی متفاوت دارد. معمولاً افزونهها و پوستهها از طریق SFTP یا داشبورد یک نصب وردپرس منفرد نصب و از داشبورد همان سایت مدیریت میشوند؛ اما در وردپرس چندسایتی، افزونهها و پوستهها به صورت متمرکز از داشبورد مدیریت شبکه (Network Admin) مدیریت میشوند.
نصب افزونه برای سایتهای مختلف فقط از طریق داشبورد مدیر شبکه امکانپذیر است و پس از آن، هر زیرسایت میتواند افزونه را برای نمونه خود فعال کند. همچنین، ادمینهای برتر میتوانند افزونهها را بهصورت «فعالسازی شبکهای» درآورند تا بهطور پیشفرض در تمام زیرسایتهای شبکه فعال باشند.
پایگاه داده
وردپرس چندسایته، ساختار پایگاه داده متفاوتی نسبت به نصب معمولی وردپرس دارد. این ساختار شامل جداول اضافی برای ثبت هر زیرسایت و دادههای آن (نوشتهها، دیدگاهها، گزینهها و پیوندها) است. در نتیجه، پایگاه داده وردپرس چندسایته معمولا بزرگتر است زیرا تمام زیرسایتها از یک پایگاه داده مشترک استفاده میکنند.
دیدن جداول جدیدی مانند «wp_sites»، «wp_2_posts»، «wp_3_options» و امثال آن، بسته به پیشوند جدول نصب و شناسههای وبلاگهای زیرمجموعه، غیرعادی نیست. اطلاعات بیشتر در مورد تفاوتهای پایگاه داده بین وردپرس معمولی و وردپرس چندسایتی در اینجا آمده است.
- مروری بر جداول پایگاه داده در وردپرس چندسایتی
پروندهها و بارگذاریهای رسانهای
فروشگاههای چندسایتی، فایلهای رسانهای و آپلودها را برای زیرسایتهای مختلف در یک ساختار دایرکتوری ذخیره میکنند. بهطور پیشفرض، مسیر فایلهای رسانهای و آپلودهای زیرسایتها به این شکل خواهد بود: /wp-content/uploads/sites/2/2013/4/image.gif. در این حالت، پوشه «۲» به شناسه وبلاگ اشاره دارد.
زیر دامنهها یا زیر پوشهها
چند سایت به شما این امکان را میدهد که هر زیرسایت را به صورت زیر دامنه یا زیر پوشه سایت اصلی داشته باشید.
- دامنههای فرعی – سایت اصلی: mydomain.com، زیرسایت ۱: dogs.mydomain.com، زیرسایت ۲: cats.mydomain.com
- زیرپوشهها – سایت اصلی: mydomain.com، زیرسایت ۱: mydomain.com/dogs، زیرسایت ۲: mydomain.com/cats
لازم به ذکر است که هنگام راهاندازی اولیهی چندسایتی، باید یکی از دو گزینهی موجود را انتخاب کنید. پس از راهاندازی چندسایتی و افزودن محتوا به آن، تغییر از زیر دامنه به زیر پوشه یا بالعکس غیرممکن است.
انتساب دامنه
چندسایتبودن به شما امکان میدهد با استفاده از افزونههای موجود در مخزن وردپرس، دامنههای مختلفی را به هر زیرسایت نگاشت کنید. در اینجا افزونه نگاشت دامنهای که توصیه میکنیم در صورت تمایل به انجام این کار آورده شده است:
افزونه نگاشت دامنه وردپرس چندکاربره
مثلاً میتوانید آدرس http://seconddomain.com را به آدرس http://subsite2.yourdomain.com نگاشت کنید. در نتیجه، وقتی کاربران به آدرس http://seconddomain.com میروند، محتوای http://subsite2.yourdomain.com را مشاهده خواهند کرد.
آیا با چند سایت سازگار است؟
برخی افزونهها با وردپرس چندسایت سازگار نیستند و کار نمیکنند. اکثر افزونهها حداقل روی هر زیرسایت قابل پیکربندی هستند؛ اما برخی افزونهها قابلیتهای ویژهای برای چندسایت دارند و امکان تنظیم گزینههای شبکهای را فراهم میکنند. حتی برخی افزونهها به شما اجازه میدهند از تغییر تنظیمات سطح مدیر شبکه توسط زیرسایتهای تکی جلوگیری کنید.
در اینجا مثالهایی از افزونههای سازگار با وردپرس چندسایت از مخزن افزونهها آمده است:
- افزونههای چندمحلی وردپرس
توجه: چند سایت بودن ممکن است نسبت به نصب تک سایت کندتر باشد.
بهعنوان نکتهی جانبی، مشاهده کردهایم که سایتهای چندگانه گاهی به دلیل حجم بالای پایگاه دادهها، کمی کندتر از نصبهای معمولی وردپرس عمل میکنند. مشکلاتی که در یکی از زیرسایتها رخ میدهد، میتواند به کل شبکهی سایتها بهطور منفی اثر بگذارد و در صورت مدیریت نادرست، بهدلیل استفاده از کد و پایگاه دادهی مشترک، باعث اختلال یا قطع سرویس شود.
تیم پشتیبانی ما میتواند در انتقال به چند سایت به شما کمک کند.
اگر میخواهید از چندسایت استفاده کنید، تیم پشتیبانی میتواند به شما در تبدیل نصب تکسایت به چندسایت کمک کند. لطفاً توجه داشته باشید که ما توصیه نمیکنیم خودتان این تغییر را انجام دهید، زیرا نیاز است تنظیمات خاصی را در پنل مدیریت ما فعال کنیم.
سخن پایانی
چندسایتگی قابلیتی شگفتانگیز در وردپرس است که انعطافپذیری بالایی به شما میدهد و مدیریت چند وبسایت را بسیار آسانتر میکند. با این حال، تنظیم روند کاری شما مطابق با هشت مرحلهای که در بالا توضیح داده شد، میتواند کار با چندسایتگی را از دیدگاه شما بسیار سادهتر کند.
مقدار عنصر با شناسه «ak_js_1» را به زمان فعلی (بر حسب میلیثانیه از ابتدای زمان یونیکس) تنظیم کن.