در نگاه اول، وردپرس و مدیوم ممکن است رقبای هم در حوزه سیستمهای مدیریت محتوا به نظر برسند؛ اما مقایسه این دو مانند مقایسه سیب و پرتقال است—آنها کاملا متفاوتند. هر دو بستر، راهحلهای مناسبی برای نویسندگانی هستند که میخواهند آثارشان را به اشتراک بگذارند، اما وردپرس به عنوان ابزاری برای برندسازی، به مراتب از مدیوم بهتر است.
برای روشنتر شدن تفاوتهای کلیدی وردپرس و مدیوم، برخی از این تفاوتها را به صورت تصویری در اینفوگرافیک زیر و همراه با توضیحاتی بیشتر آوردهایم. ببینید!
وردپرس در برابر مدیوم
در خدمات سئو وردپرس، وردپرس مزایای زیادی نسبت به مدیوم دارد. با استفاده از ابزارهای بهینهسازی پیشرفته مانند Yoast SEO، RankMath و افزونههای مرتبط دیگر، شما میتوانید بهطور کامل سئو سایت خود را کنترل کنید و تمامی جنبههای آن را بهینه کنید. این شامل بهینهسازی ساختار URL، متا تگها، کلمات کلیدی، تصاویر و لینکهای داخلی است. همچنین وردپرس قابلیتهای بیشتری برای لینکسازی، تحلیل دادهها، و استفاده از گزارشهای پیشرفته سئو به شما میدهد. در مقابل، مدیوم با محدودیتهایی در این زمینه روبهرو است و بیشتر برای تولید محتوای ساده و بلاگهای شخصی مناسب است که امکانات محدودتری برای بهینهسازی موتور جستجو دارد.
هدف
وردپرس در ابتدا متصور شد مَت مولنوگ در سال ۲۰۰۳ آن را بهعنوان بستری برای وبلاگنویسی ایجاد کرد و در سالهای اولیهی عمرش نیز همینگونه بود. اما امروزه این سیستم مدیریت محتوا قابلیتهای بسیار بیشتری دارد.
یک چهارم کل اینترنت توسط وردپرس پشتیبانی میشود که بیش از ۷۴ میلیون وبسایت را شامل میشود. علاوه بر این، بیشتر از نیمی بخش بزرگی از کل سهم بازار سیستمهای مدیریت محتوا در کل اینترنت از وردپرس استفاده میکند.
منبع: روندهای سیستمهای مدیریت محتوا
وردپرس نزدیک به ٩٥ درصد از وبلاگهای اینترنتی را پشتیبانی میکند. این وبلاگها همگی وبلاگهای شخصی نیستند؛ بسیاری از وبلاگهای حرفهای از وردپرس پیشرفته استفاده میکنند. برندهای معروف به عنوان یک راهکار وب چند منظوره برای جذب مخاطب
برعکس، میانه (مدیوم) جایی جدید در اینترنت است که به گفتهی ایو ویلیامز، بنیانگذار و مدیرعامل سابق توییتر، افراد در آن ایدهها و داستانهایی طولانیتر از ۱۴۰ کاراکتر به اشتراک میگذارند و این فقط برای دوستان نیست.
مدیوم جایی است که به مردم امکان میدهد افکار و ایدههای نوشتاری خود را به اشتراک بگذارند. محیط این پلتفرم رسانه اجتماعی کنترلشده است؛ یعنی به هیچ وجه نمیتوان آن را تغییر داد. تنها چیزی که شما کنترل میکنید، نوشتههایتان است.
سهم بازار مدیوم نسبتا کم است و کمتر از یک درصد وبلاگها در این سایت استفاده میشوند. با این حال، بسیاری از افراد این پلتفرم اجتماعی را انتخاب میکنند زیرا به آنها اجازه میدهد تا روی نوشتن تمرکز کنند بدون اینکه نگران جنبههای دیگر مانند طراحی و شخصیسازی سایت باشند.
برای نویسندگان، مدیوم بیشتر از هر چیز دیگری مزیت کشفپذیری را ارائه میدهد. نویسندگان، نویسندگان دیگر را کشف میکنند و این امر از طریق دستههایی مانند: انتخابهای سردبیر، رولت خواندن، داستانهای برتر و موضوعات سفارشی دیگر تعیین میشود.
رأی:وردپرس برای ساخت سایتهای پیچیده و وبلاگهای زیبا طراحی شده است. مدیوم صرفاً ابزاری برای به اشتراک گذاشتن نوشتههای شما با دیگران و همچنین خواندن مطالب جالب است.
تنظیم و شخصیسازی
در طراحی سایت وردپرس، وردپرس با ویژگیهایی مانند انتخاب تمهای سفارشی و افزونههای قدرتمند به شما این امکان را میدهد که سایتهای پیچیده و مقیاسپذیر بسازید، در حالی که مدیوم بیشتر برای سایتهای ساده و بلاگها مناسب است.
سفارشیسازی
در حالی که وردپرس متنباز و کاملا قابل شخصیسازی است، مدیوم طراحی بستهای دارد که نمیتوان آن را تغییر داد. شخصیسازی سایت برای ایجاد هویت برند اهمیت دارد، اما از دیدگاه نویسنده، جنبههای فنی اصلاح سایت میتواند حواس پرتکن و پرهزینه باشد. این یکی از تفاوتهای عمده وردپرس و مدیوم است.
مدیوم با طراحی مینیمال و زیبای خود، تمرکز روی نوشتن را آسان میکند، اما امکان شخصیسازی ندارد. وردپرس نیز رابط کاربری زیبا و راحتی برای کار ارائه میدهد و میتوان فراتر از امکانات پیشفرض آن نیز پیش رفت (زیبایی واقعی وردپرس در همینجاست).
در وردپرس، شخصیسازی نیاز به یادگیری دارد و موارد زیادی وجود دارد امکانات پنهان که کشف آنها زمان میبرد.
تنظیمات
در مدیوم، راهاندازی پروفایل فقط چند دقیقه طول میکشد. راهاندازی در وردپرس هم همینطور. اما تغییر ظاهر سایت یا وبلاگتان (که میتواند بسیار لذتبخش باشد) زمان میبرد. وردپرس هزاران تم و افزونه دارد که به شما کمک میکند قابلیتهای سایتتان را بسیار فراتر از آنچه در مدیوم میتوانید انجام دهید، گسترش دهید.
رای:وردپرس در شخصیسازی برندهی مسلم است، در حالی که مدیوم در سرعت راهاندازی پیشتاز است. راهاندازی مدیوم زمان کمتری میبرد زیرا نیازی به شخصیسازی ندارد. وردپرس هم نسبتا سریع راهاندازی میشود، اما اگر بخواهید طرح سایت خود را شخصیسازی کنید، زمان بیشتری خواهد برد.
بهینهسازی موتور جستجو
بدون شک، بهترین بستر برای دیده شدن محتوای شما توسط موتورهای جستجو، وردپرس است. شما میتوانید به راحتی سئو اولیه را با استفاده از… افزونه سئو مثل یواست
افزونه یوست سئو، نکات مفیدی برای بهبود سئو محتوای شما ارائه میدهد. با تغییر پیوندهای یکتا، عنوانهای اصلی (H1) و فرعی (H2)، ویژگیهای جایگزین تصاویر (alt) و سایر گزینههای قالببندی که الگوریتمهای رتبهبندی موتورهای جستجو در نظر میگیرند، بهراحتی میتوان رتبه سئو در وردپرس را ارتقا داد.
ارسال محتوا به مدیوم از نظر سئو کاملا متفاوت است. گزینههایی که برای تقویت سئو در وردپرس وجود دارد، در مدیوم وجود ندارد. مثلا، شمانمیتواندنمیتوانید متا توضیحات یک مقاله را تغییر دهید، یا ویژگیهای alt تصاویرتان را برای بهبود رتبهبندی آنها اضافه کنید. میخواهید سفارشیسازی کنید که محتوای شما چگونه در توییتر به اشتراک گذاشته میشود؟ غیرممکن است. اما با وردپرس تقریباً میتوانید هر اقدام دلخواهی را برای افزایش سئو انجام دهید.
یکی دیگر از معایب سئو با مدیوم این است که اگر محتوای تکراری منتشر کنید، مثلاً مقالهای را در مدیوم منتشر کنید که قبلاً در جای دیگری منتشر کردهاید، بسیار محتمل است که… محتوای اصلی از محتوای میانه بهتر خواهد بود. در موتورهای جستجو
رأی:اگر میخواهید مقالهتان رتبه خوبی بگیرد، فقط به میانهوم تکیه نکنید. وردپرس با قابلیتهای سئو پیشفرض و افزونههای سئوی قدرتمندش، در این زمینه برندهی آشکار است و به افزایش ترافیک سایتتان کمک میکند.
تحلیلها
میتوانید از انواع مختلفی استفاده کنید افزونههای تحلیل برای سنجش موفقیت محتوای خود در وردپرس
مدیوم (دارا است) ویژگی آماری داخلی این ابزار، معیارهایی مانند تعداد بازدید و مطالعه را اندازهگیری میکند. اما مدیوم استفاده از ابزارهای تحلیلی خارجی را مجاز نمیداند؛ بنابراین نمیتوانید از گوگل آنالیتیکس یا دیگر ابزارهای آماری خارج از این پلتفرم استفاده کنید.
رأیوردپرس با ابزارهای تحلیلی زیادی قابل ادغام است، در حالی که مدیوم در اندازهگیری ترافیک، بازدید و دیگر معیارهای عملکرد محتوا بسیار محدود است.
محبوبیت و کاربرد
به جز اینکه گفته میشود تعداد زیادی از آن استفاده میکنند، آمار منتشرشده زیادی درباره استفاده از مدیوم وجود ندارد. ۳۰ میلیون بازدیدکننده در ماه بسیاری از برندها و نویسندگان مشهور از مدیوم برای به اشتراک گذاشتن داستانها و افکار خود استفاده میکنند؛ از جمله REI، استارباکس، اینتل، میشل اوباما و حتی خود مات مولنوگ، بنیانگذار وردپرس.
از طرف دیگر، وردپرس آمار زیادی درباره استفاده از آن وجود دارد. به گفته وردپرس، بیش از ۴۰۹ میلیون نفر ماهانه بیش از ۲۲.۹ میلیارد صفحه را مشاهده میکنند. برندهایی مانند سیانان، فوربس، نیویورک تایمز و بسیاری دیگر از وردپرس برای راهاندازی وبسایتهای قدرتمند و هماهنگ با برند خود استفاده میکنند.
رأیوردپرس در دنیای سیستمهای مدیریت محتوا سلطنت میکند، در حالی که مدیوم سهم بسیار ناچیزی از بازار را در اختیار دارد.
مزیت میانه
اگر تنها هدف شما نوشتن، به اشتراک گذاشتن نوشتههایتان با دیگران و خواندن موضوعات جالب نوشتههای دیگران است، میدام مزایای زیادی برای شما دارد.
استفاده از این پلتفرم بسیار آسان و ساده است و میتوانید کشف محتوا را بر اساس ترجیحات موضوعی شخصیسازی کنید. علاوه بر این، مدیوم بستری مناسب برای اشتراکگذاری نوشتههایتان در یک مکان واحد است بدون اینکه نگران قالببندی یا رابط کاربری باشید.
اگرچه جامعه وردپرس را میتوان در فضاهای مختلفی خارج از بستر متنباز آن یافت، اما کل جامعهی میدیم که متنباز نیست، درون خودِ پلتفرم آن قرار دارد.
رابط کاربری نوشتاری روان و امکان درج دیدگاههای درون متنی، پلتفرم مدیوم را برای کشف نوشتههای دیگر بر اساس سلایق شخصی بسیار آسان کرده است. کاربران دیگر نیز میتوانند با هایلایت کردن بخشهایی از نوشته و افزودن دیدگاههای درون متنی، به مقالات شما بازخورد بدهند. کاربران حتی میتوانند نقل قولی از مقاله شما را هایلایت کرده و در توییتر به اشتراک بگذارند.
در کل، مهمترین مزیت مدیوم، رابط کاربری روانِ نگارش آن است که پس از آن، قابلیت کشفپذیری از طریق جامعهی داخلی آن قرار دارد.
معایب:مدیوم از جهات بسیاری محدود است. اگر به دنبال ساخت وبسایت، وبلاگ اختصاصی یا گسترش نفوذ برند خود هستید، مدیوم راهحل مناسبی برای شما نیست. نمیتوانید دامنه وبلاگ مدیوم خود را شخصیسازی کنید و اساساً امکان شخصیسازی وجود ندارد. این امر مدیوم را برای توسعه برند تجاری یا شخصی، راهحلی ضعیف میسازد.
برتری وردپرس
مزیت اصلی وردپرس این است که کنترل کاملی بر وبسایت، وبلاگ، نمونه کارها و … خود دارید و میتوانید آن را دقیقا مطابق سلیقه خود شخصیسازی کنید. این امر به شما امکان میدهد با طراحی دقیق مورد نظرتان، از جمله تایپوگرافی، رنگ، قالببندی، چیدمان صفحات و موارد دیگر، برند خود را توسعه دهید.
قابلیت گسترشپذیری یکی دیگر از مزایای بزرگ وردپرس است. شما میتوانید با استفاده از افزونههای وردپرس، قابلیتهای جدیدی به سایت خود اضافه کنید. گالری عکس؟ بله. فرمهای تماس؟ بسیار آسان. تقویم؟ خیلی راحت.
چه وبسایت وردپرسی شما وبلاگ باشد، چه وبسایت، چه نمونه کار، یا ترکیبی از همه اینها، سیستم مدیریت محتوا (CMS) میتواند به همان اندازه که میخواهید انعطافپذیر باشد. ماهیت متنباز وردپرس به شما امکان میدهد هر طور که دوست دارید خلاقیت به خرج دهید.
معایب:نگرانی اصلی که همیشه در مورد وردپرس مطرح میشود، ناامن بودن آن است. اما در واقع وردپرس کاملاً امن است. آنچه آن را ناامن میکند، سهلانگاری در بهروزرسانی هسته، افزونهها و پوستههاست که باعث ایجاد آسیبپذیریهای امنیتی میشود.
افزایش امنیت سایتتان را میتوان با اقدامات احتیاطی بیشتر، مانند استفاده از رمز عبور قوی، نیز انجام داد. همچنین باید مراقب باشید که افزونهها و پوستههایی با آسیبپذیریهای امنیتی شناختهشده نصب نکنید (در بخش نظرات به دنبال این موضوع باشید).